Försäljning

 

Ny bok av Ivar i Ulvaboda

Så är den här – den nya boken av berättarkungen Ivar Andersson. JAKT OCH JÄGARE heter den och är på 136 inbundna sidor.

Lagom till höstens jakt på råbockar och älgar gav Hembygdsföreningen ut en ny bok med Ivar Anderssons jakthi­storier.

Är det sant att det blir rävickor av granna fruntimmer som lurar manfolk?

Varför satt Whiskey-Ben på utedasset hela natten?

Hur gick det till när Linus jagade en sabeltandad tiger med sina förfäder?

Allt detta och mycket mera kan man läsa om i Ivars nya bok med berättelser från en svunnen tid. Om Myra-Svennen, Måla-Pellen, ingenjörer och alla de andra färgstarka personerna som jagade, fiskade och berättade rysliga historier om jätteälgar, sabeltandad tiger och sluga rävar som det fanns gott om i de stora, trolska skogarna.

UR BOKEN ”JAKT OCH JÄGARE”

”Det finns sådana personer som kan läsa trolldom på fisken”, sa Ola försiktigt. ”Förr i tiden var det vanligt, men de flesta som kunde med sådana syndiga konster är nu döda och man vet ju var de hamnade. Din far lärde sådant av Lassa-Nesse. Jag såg själv en gång hur han drog upp gädda efter gädda. Han kan läsa kraften ur krutet också, det gjorde han en gång för mig. Jag hade köpt en ny tvåpipig blissbössa och stod på ett harpass när han kom gående. Han stannade och tittade på min bössa och jag lät honom hålla den och han sa att den hade fin balans. Sen blåste han på hanar och låsar, lämnade den tillbaka och gick sin väg.”

Jag hade köpt en ny tvåpipig blissbössa och stod på ett harpass när han kom gående. Han stannade och tittade på min bössa och jag lät honom hålla den och han sa att den hade fin balans. Sen blåste han på hanar och låsar, lämnade den tillbaka och gick sin väg. Efter en stund kom haren rakt emot mig. Jag siktade på frambenen och tryckte till. Haren satte sig vid knallen. Då fick han den andra pipan. Han slängde till med huvudet som om han fått öronvärk och kom fram till mig. Satte sig vid mina fötter och spände ögonen i mig. Då förstod jag vad som hänt. Både hare och bössa var förtrollade. Bössan bytte jag omedelbart bort och haren såg jag aldrig mera.”

Ivar skräder inte orden när han berättar om ingenjörer, gulasherna och annat ”fint folk” som utan större kunskap om jakt ger sig ut i skogen för att skjuta älg. Vi får också lära oss om trolldom, gammal folktro, vidskepelse och skrönor som människorna på den tiden trodde på.

Men kan man lita på att historierna är sanna? Ja, det är upp till läsaren att bedöma. Ett bra tips är att strunta i om det är sant eller ej. Det är bara att luta sig tillbaka, läsa och njuta av Ivars fantastiska berättarkonst!

VEM VAR IVAR I ULVABODA?

Till det yttre var Ivar Andersson i Ulvaboda en helt vanlig människa. Hans hus var visserligen omodernt, men rent och trivsamt. Det ovanliga var hans livliga fantasi. Han kunde berätta som ingen annan.

I början av 1960-talet fick Ivar sitt stora genombrott i TV och deltog snart i alla möjliga sammanhang utanför Kyrkhult. Som berättare, spelman och originell landsortsbo fängslade han alla.

Ivar hämtade sina berättelser främst ur sitt eget liv. Var verkligheten slutade och påhitten tog vid kunde ingen veta. Barndomen i ett gammaldags Blekinge och hans 15 år i USA gav ett rikt stoff. Han berättade gärna hur han spelat dragspel för gangsterkungen Al Capone eller hur han som isutkörare tjusade damerna i Chicagos rikemanskvarter. Detta trots att han ibland uttalade åsikten att kvinnor står bakom det mesta djävulskap som finns i världen.

Ivar framstår som en begåvad, men också ensam människa. Han gifte sig aldrig och dog 1987.

ANDRA SKREV OM IVAR ANDERSSON

Bengt af Klintberg, folklivsforskare och professor:

Det är tunnsått med muntliga berättare av format i vår tid. En av de sista var Ivar Andersson i Ulvaboda, som gick bort 1987. Ivar är utan gensägelse den bästa historieberättare jag någon träffat.

Lynn Åkesson, etnolog och professor:

Ivar Andersson var en gudabenådad berättare. Han förvaltade ett rikt kulturarv av folktro, sagor, sägner och folkmusik. Hans personliga erfarenheter, uppväxt och vuxenliv gav också stoff åt andra sorters berättelser. Dessa bär vittnesbörd om hans rättvisepatos, hans kritiska blick för samhällets hierarkier och hans sympatier för svaga och obemedlade. Det är en ynnest att ha fått lyssna till och tala med Ivar.

Ulf Beijbom, historiker och professor

Berättelserna är skrivna i den genialiska förtäljarens lovliga avsikt att spänna den röda tråden så hårt i fanta­sins riktning att den vibrerar och sjunger likt näckens magiska fiolsträng. Sanningshalten är således odiskuta­bel men skrönornas rosenmoln lägrar sig vid horisonten.

Här kan du köpa nya Ivar-boken – pris 150 kr:

På de flesta ställen där vi brukar sälja Vår Hembygd.

Kan beställas via hemsidans flik Försäljning. Eller via telefon: 0454-770416 (Arne Karlsson).

Hos enskilda styrelseledamöter.